Vrouw staat terecht voor misbruik op eigen dochter (www.HLN.be, 21 september 2018)

Dendermonde Hilde M. uit Dendermonde verscheen in de correctionele rechtbank in Dendermonde nadat ze haar eigen dochter twee jaar lang verkrachtte. De zitting verliep achter gesloten deuren op vraag van de beklaagde zelf. Niet omwille van de feiten, wel omdat de vader van het meisje het niet mocht weten. “Ze is zeer bang voor de reactie mocht hij dit te weten komen”, aldus advocaat Kjell Verleysen, die de rechten van de verdediging inriep. De feiten zijn zwaarwichtig: tussen 2004 en 2006 misbruikte de vrouw haar minderjarige dochter bijna wekelijks.

De feiten vonden plaats in bed en in bad, telkens wanneer de vader niet thuis was. Er werden ook seksueel getinte mails en berichten toegestuurd naar haar dochter. Pas in 2015 had de dochter moed genoeg om een klacht in te dienen. De moeder bekent de volledige feiten. “Het verhaal van de dochter is het enige juiste”, klinkt het. “Belangrijke nuance is dat mijn cliënte chronisch geestelijk ziek is, ook dit is belangrijk om er bij te vertellen”, aldus Verleysen.

Volgens Hilde M. uit Dendermonde gebeurde het misbruik in een vlaag van zinsverbijstering. De vrouw nam elke dag anti-psychotische medicatie. “Bovendien gaf ze ook de toestemming”, aldus M. Deze bekentenis kon maar op weinig begrip rekenen bij het slachtoffer. “De feiten zijn bijzonder erg”, zegt advocaat Samuel Stevens. “De moeder verstopt zich achter de medicatie, maar waarom sloeg ze dan enkel toe als de vader weg was. Ze gebruikt dit echt als een excuus”, klinkt het. Het Openbaar Ministerie vroeg om de vrouw te interneren en haar man in te lichten. De rechter zal uitspraak doen op 19 oktober.

Onderschat probleem: 1 op de 20 daders is vrouw

“Dat moeders in hun eentje een kind seksueel misbruiken, komt niet vaak voor. Vrouwen plegen sowieso minder vaak zedenfeiten dan mannen. Als ze het doen dan is er vaak een andere dader zoals bijvoorbeeld een stiefvader of vader betrokken”, zegt criminologe Minne De Boeck van het Universitair Forensisch Centrum (UFC) in Antwerpen. “Wel typisch voor vrouwelijke misbruikers is dat ze een nauwe band hebben met het slachtoffer. Denk aan familieleden, juffen of andere vrouwen met een opvoedende rol.”

Seksueel misbruik door vrouwen is zowel in wetenschappelijk onderzoek als in de praktijk een onderschat probleem. “We weten uit onderzoek dat één op de twintig daders van seksueel misbruik vrouw is. Toch zien we er in ons behandelcentrum heel weinig. Mogelijk is de hechte band tussen vrouwelijke daders en slachtoffers daar een verklaring voor.”

--------- einde artikel 

 

Voor de geïnteresseerden: we verwijzen graag naar onze Nieuwsbrief Voorjaar 2018 voor een aantal interessante artikels over vrouwelijke seksuele daders. Graag een kopie van deze artikels? Geef ons een seintje via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!