Lentekriebels 2022

Lentekriebels 2022
View this email in your browser
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
+1 +1
Share Share
*doe meer aan onderzoek*
*NL-ATSA webinar*
 

UFC nieuws

UFC jaarverslag 2021


 

Ook in 2021 heeft de COVID-19 pandemie binnen ons centrum voor uitdagingen gezorgd. Dit heeft geleid tot klinische vernieuwing en creativiteit door blijvende zorg aan te bieden, al dan niet vanop afstand door middelen van online- of teleconsultaties. Eind maart leverde het UFC het jaarlijks verslag af aan de FOD justitie, die het steuncentrum subsidieert. In het jaarverslag worden zowel de klinische activiteiten als de steunopdrachten van het UFC besproken die in het jaar 2021 werden uitgevoerd.

Lees het jaarverslag hier.
Wenst u een papieren versie? Deze kan u hDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aanvragen.
Jaarverslag Stop it Now! 2021

Terwijl de pandemie nog steeds aanwezig was, werden we vorig jaar minder ‘geleefd’ door lockdowns en restricties. In 2020 hadden die een grote impact op de cijfers van seksueel kindermisbruik. Maar ook op de preventieve en intensieve aanpak daarvan door Stop it Now!. 2021 betekende voor onze hulplijn een geleidelijke terugkeer naar voorheen: er kwam weer meer stabiliteit in de contacten en de hulpvragen waren opnieuw meer gericht op bezorgdheden over de eigen seksuele gevoelens dan op bezorgdheden van dichte naasten of over het (eigen) online kijkgedrag. Verder zette Stop it Now! verder in op ondersteuning van professionals.

Lees het jaarverslag van Stop it Now hier.


Verwelkoming nieuwe assistent psychiaters (ASO)
& stagiaire Toegepaste Psychologie

 


 

In het voorjaar van 2022 mocht het UFC ASO's Marijke Dejaeger en Alexander Lucardie verwelkomen, die zullen de komende maanden zorgen voor de psychiatrische opvolging binnen het UFC. Ook Camille van der Meijden, studente Toegepaste Psychologie aan de Thomas More Hogeschool zal ons team vervoegen. 
 
UFC studiemomenten
Feestelijk symposium 5 jaar Stop it Now!


 

Stop it Now! viert op 19/05/2022 zijn 5-jarig bestaan met dit feestelijk symposium. Het centraal thema is 'het stigma voorbij'. Een symposium met inspirerende (inter)nationale bijdragen over stigma, onderzoek en behandeling van personen met seksuele interesses voor minderjarigen, vernieuwende projecten, de preventie van seksueel kindermisbruik en de mogelijkheid het netwerk opnieuw te ontmoeten, maar ook met taart en Belgische biertjes. 

Inschrijven kan nog tot 12/05/2022. Wees snel, de plaatsen zijn beperkt.

Meer info?

SCHRIJF HIER IN!

Vorming UFC x Child Focus 
 -27/09/2022, namiddag -

Veilig internetgebruik bij (potentiële) plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag 

Tijdens deze vorming maak je specifiek kennis met tal van preventietools en activerende werkvormen die ingezet worden om een leuk en veilig internetgebruik te stimuleren. Hoewel deze vorming zich in eerste instantie richt op jongeren en hun omgeving, zal de vertaalslag gemaakt worden naar hoe dit ook zinvol kan worden ingezet in de behandeling van (potentiële) plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De preventietools raken tal van e-safety thema’s aan, met o.a. online challenges, sexting, sextortion, grooming, veilig wachtwoord en cyberpesten. Tijdens deze sessie kom je ook meer te weten over wat Child Focus doet, met specifieke aandacht voor haar preventiewerk.

 
In de kijker!
Neem deel aan onderzoek

       

"Hoe staan hulpverleners ten aanzien van mensen met seksuele interesses in minderjarigen?"

Ben jij een professional in de hulpverlening en heb je reeds ervaring met personen die een seksuele interesse in minderjarigen ervaren? Of bestaat de kans dat je er ooit mee geconfronteerd zal worden?

Doe hier mee aan onze studie naar de attitudes en kennis van professionals ten aanzien van personen met seksuele interesses in minderjarigen en lever een belangrijke maatschappelijke bijdrage!

Dit is een studie van de VUB in samenwerking met @stopitnow!_Vlaanderen en het Universitair Forensisch Centrum (UFC, UZA, UA).

https://vub.fra1.qualtrics.com/jfe/form/SV_7U0oemd8QZDubJQ

 

NL-ATSA - webinar

'De herziening van zedenfeiten: de rol van de technologische evolutie in online seksualiteit

- 28-06-2022 -
 

NL-ATSA, de Nederlandstalige vereniging voor de preventie van zedendelicten, organiseert opnieuw een webinar. Op deze manier tracht de organisatie zowel Nederlanders als Vlamingen uit het netwerk aan te spreken. Deze keer gaat het over de rol van techonologische evolutie in online seksualiteit en welke impact dit heeft op zedenfeiten. Naast de strafrechtelijke evoluties wordt er gekeken naar thema's als seksuele grooming, online seksualiteit van jongeren, seksuele misbruikbeelden, wraakporno, deepfake,...
 

UFC Journal Club

In maart presenteerde psychiater in opleiding Dr. Tim Gheysens een Journal Club. Hij introduceerde een systematic review over ADHD als risico factor voor huiselijk geweld of partner geweld.

Lees hier het verslag van de presentatie.

 
Lees, kijk en luistertips

Recensie in het Tijdschrift Klinische Psychologie (Giovanni Timmermans)
“Handboek behandeling van seksueel afwijkend gedrag”
 
Dit praktijkboek is geschreven door Belgische en Nederlandse experts – uit verschillende sectoren – en daarmee is het boek relevant voor Vlaanderen en Nederland. Het wil bijdragen aan de evidencebased forensische zorg van daders van seksueel misbruik. Het boek telt 470 pagina’s, waardoor elk aspect voldoende aandacht kan krijgen. En dat is dan ook de indruk die het boek achterlaat: grondig, volledig en uitgebreid.
 
Lees hier meer

Recensie 'Mijn lieve gunsteling' van Marieke Lucas Rijneveld
gebracht door Larissa Van Puyvelde, voormalig UFC stagiaire


 

Zo wilde ik je zien, als mijn porseleinen meisje. Jij was mijn prooi. 
Één van de vele literaire en metaforische zinnen die Marieke Lucas Rijneveld neerpent in haar boek Mijn Lieve Gunsteling. Het verhaal gaat over een 49-jarige naamloze dierenarts die in de zomer van 2005 zijn volmaakte liefde, een 14-jarig meisje, ontmoet niet wetende dat deze drie maanden zijn hele leven onderste boven zullen halen. De schrijfster laat je in het hoofd kruipen van de man en toont gaandeweg zijn (seksuele) verlangens die stilaan groeien naar een obsessie voor  ‘zijn hemelse uitverkorene’. Dit doet ze door ellenlange zinnen te schrijven, waar metaforen en verbeeldingen je de vorm geven van het kluwen waar de man zich in bevindt. De lezer komt als het ware in een bad terecht van zwierige en poëtische zinnen, die steeds meer de aard krijgen van een fantasierijke wereld. Marieke Lucas weet in dit boek ook verschillende relevantie thema’s – genderidentiteit, eigen seksueel misbruik, moeder-kind relatie, verboden liefde, grooming, rechtzaak, etc… - aan te snijden, waarin vele lezers zichzelf of hun ervaringen zullen herkennen, waardoor het verhaal soms voor kippenvel zorgt op zowel een weerzinwekkende als grandiose manier. Marieke Lucas Rijneveld weet hoe ze haar schrijverstalent moet inzetten zodat een verhaal sluipt in je gedachten en zich daar vastzet. 
 
UFC in de media


Onderzoek behandeling zedendelinquenten in de gevangenis, De Morgen en VRT nws

Hulplijn preventie kindermisbruiksbruik is vaak onderbemand, de Zondag

Lange celstraf is niet dé oplossingde Standaard & het Nieuwsblad

Je weet dat het fout is en toch ga je de grens over, getuigenissen, De Morgen

UFC agenda

Graag uw aandacht voor deze interessante opleidingen & vormingsmomenten! 

 
 

Nationaal

13-14.05.2022: Dubbele diagnose-reeks: Trauma en verslaving - VAD vorming, VAD Brussel
Lees meer

18.05.2022: Webinar over zedenzaken - Cahiers politiestudies, Van Gompel & Svacina, online
Lees meer

19.05.2022: 'Het stigma voorbij: 5 jaar Stop it Now!' - UFC, Stop it Now! - UAntwerpen, Hof Van Liere
Leer meer

01.06.2022: Kinderen ondersteunen na trauma, VK Antwerpen
Lees meer

07.06.2022:Veelkleurige zorg en diversiteit(sdenken) in de verslavingszorg, VAD, VAD Brussel
Leer meer

28.06.2022: NL-ATSA webinar 'De herziening van zedenfeiten: de rol van de technologische evolutie in online seksualiteit', online
Lees meer

14-15.10.2022: Medische aspecten in de multidisciplinaire aanpak van kindermishandeling anno 2022 - Vertrouwenscentrum kindermishandeling
Lees meer

Internationaal

16.05.2022: 'Onafhankelijk Onder Druk' - Pieter Baan Centrum, TivoliVredenburg, Utrecht
Lees meer

04-06.05.2022: NOTA international leeds conference 2022 - Leeds, UK
Lees meer

24.05.2022: Dag van de forensische zorg (DFZ), Dienst Justitiële Inrichtingen - Nederland
Lees meer

07.06.2022: 4th International Family Justice Center Conference 'Intimate terror, a very severe form of gender-based violence', Nederland & online
Leer meer

14-16.06.2022: IAFMHS - International Association of Forensic Mental Health conference - Berlin
Lees meer

26.10-29.10.2022: 41th Annual Research and Treatment Conference - Association of the Treatment of Sexual Abusers (ATSA), Los Angeles 
Lees meer 
 

Wil je zelf graag een vormingsmoment aankondigen via deze nieuwsbrief,
geef UFC-criminologe 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan een seintje.
 

Interessante externe vacatures

4 Vacatures (M/V/X) in forensisch samenwerkingsverband

I.T.E.R.-Stop it Now!-Psychotherapie-Brug in Brussel

Het forensisch samenwerkingsverband I.T.E.R. Stop it Now Psychotherapie-BRUG is een dynamisch en gewaardeerd intersectoraal forensisch samenwerkingsverband in Brussel. De partners in het samenwerkingsverband zijn CAW Brussel vzw, CGG Ahasverus vzw, vzw Alba en Zonnelied vzw, door de Vlaamse Gemeenschap erkende en gesubsidieerde voorzieningen. Samen met de beide teamverantwoordelijken, nemen deze vier partners in de Stuurgroep de opvolging en ontwikkeling van beleid op.

Lees hier meer!


Wil u ook uw vacature laten opnemen in deze nieuwsbrief?
GDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Vaktijdschriften

Het UFC houdt u graag op de hoogte van de recente vakliteratuur. Hieronder vindt u een oplijsting van 7 internationale forensische tijdschriften en een selectie uit het meest recente aanbod van elk tijdschrift. Door op de coverafbeelding van het tijdschrift te klikken, komt u op de website van de uitgever terecht, waar u de titels, auteurs en een korte inhoud van elk reeds verschenen artikel kan raadplegen. Wenst u volledige artikels door te nemen? De lezers van deze nieuwsbrief kunnen per mail een digitale kopie van de gewenste artikels van onderstaande tijdschriften opvragen.
 

Sexual Abuse 
The Official Journal of the Association for the Treatment of Sexual Abusers

Sexual Abuse provides a forum for the latest original research and scholarly reviews on both clinical and theoretical aspects of sexual abuse. It is the only publication to focus exclusively on this field, thoroughly investigating its etiology, consequences, prevention, treatment and management strategies. The in-depth studies provide essential data for those working in both clinical and academic environments.

Volume 33, Issue 1-3

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Journal of Sexual Aggression 
An international, interdisciplinary forum for research, theory and practice The Journal of Sexual Aggressionprovides an international and interdisciplinary forum for the dissemination of original research findings, reviews, theory, and practice developments regarding sexual aggression in all its forms.   

Volume 27, Issue 1

  

  

  

  

  

  

  

    

Criminal Justice and Behavior 
CJB, peer-reviewed and published monthly, promotes scholarly evaluations of assessment, classification, prevention, intervention, and treatment programs to help the correctional professional develop successful programs based on sound and informative theoretical and research foundations. 

Volume 48, Issue 1-4

  

International Journal of Offender Therapy and Comparative Criminology

IJO, peer-reviewed and published monthly, for more than five decades has provided therapists, counselors, researchers, forensic psychologists and psychiatrists, criminologists and policy makers with challenging research on topics including; violent crime, sexual offending, domestic violence, juvenile delinquency, criminal profiling, and risk assessment. There is an emphasis on the treatment of the offender--both as to theory and for clinical practice.

Volume 65, Issue 1-5

  

Criminal Behaviour and Mental Health 
Criminal Behaviour and Mental Health is a peer-reviewed scientific journal covering the relationship between criminal behavior and psychiatry. 
Journal of Forensic Psychiatry and Psychology 
The Journal of Forensic Psychiatry and Psychology is a multidisciplinary journal devoted to publishing papers relating to aspects of psychiatry and psychological knowledge (research, theory and practice) as applied to offenders and to legal issues arising within civil, criminal, correctional or legislative contexts. 
Journal of Interpersonal Violence 
JIV published 24 times a year, is devoted to the study and treatment of victims and perpetrators of interpersonal violence, addressing the causes, effects, treatment, and prevention of all types of violence. It provides a forum of discussion for the concerns and activities of professionals and researchers working in domestic violence, child sexual abuse, rape and sexual assault, physical child abuse, and violent crime. 

Volume 36, Issue 1-7

  

  

  

 
 
Volg ons op Twitter Volg ons op Twitter
Onze website Onze website
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Copyright © 2022, All rights reserved.

Our address is:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp