Nieuwsbrief Happy 2020

Nieuwsbrief UFC - Happy 2020!
View this email in your browser

IN DEZE NIEUWSBRIEF

UFC Nieuws
UFC Vacature
Oproep
Het UFC in de media
Kijktip
Agenda
Vaktijdschriften

 

UFC nieuws

Beste wensen! 

Het UFC wenst u en uw team al het beste in 2020!

We hopen dat u heeft genoten van de feestdagen en wensen u een fantastisch 2020! 

  
UFC vacature 

Wij zijn op zoek naar een psycholoog (60%) om ons UFC-team te versterken! Lees hier meer. 

19/01/2020

 
Welkom Oskar!

In oktober mocht het UFC opnieuw een arts-specialist psychiatrie in opleiding welkom heten. Oskar De Wachter staat tot eind maart in voor de psychiatrische patiëntenzorg binnen het UFC. Daarnaast vervult hij een functie binnen de zorgequipe van de Antwerpse gevangenis.

At the crossroads 2.0

NL-ATSA, het UFC en de Universiteit van Antwerpen slaan de handen in elkaar en organiseren in februari 2020 een meerdaags internationaal congres in Antwerpen. Dit unieke congres biedt onderzoekers en behandelaars uit de hele wereld de mogelijkheid om op de hoogte te blijven van de meest recente ontwikkelingen in onderzoek en behandeling van zedendelinquenten.


Schrijf je hier in!

Team FORTE
Van VGGZ naar ZorGGroep Zin vzw

 
De Centra voor Alcohol- en andere Drugproblemen Limburg (CAD) vzw zijn sinds juli 2019 gefusioneerd met de Vereniging Geestelijke Gezondheidszorg (VGGZ). Ze vormen nu samen zorGGroep Zin vzw en staan in voor gespecialiseerde ambulante geestelijke gezondheidszorg en preventie aan volwassenen, ouderen, kinderen en jongeren.
 

Vacature


Het UFC zoekt een fijne collega om ons team te versterken!

 

Psycholoog UFC (60%)

 
Het Universitair Forensisch Centrum (UFC) biedt een gespecialiseerde ambulante behandeling aan personen die afwijkend seksueel gedrag stellen. Het UFC staat in voor de wetenschappelijke en logistieke ondersteuning van de teams die de aanpak van deze problematiek in Vlaanderen mogelijk maken. Het UFC maakt deel uit van de dienst psychiatrie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en van de CAPRI onderzoeksgroep psychiatrie van de Universiteit Antwerpen.

Wat ga je doen?

  • je staat mee in voor een grondige, therapiegerichte psychodiagnostiek en evidence-based behandelplan bij plegers van seksueel geweld;
  • je geeft voordrachten/opleidingen aan professionelen (hulpverleners, consulenten van de psychosociale diensten, justitieassistenten, magistraten, ...);
  • je hebt interesse in een wetenschappelijke manier van denken over de problematiek van plegers van seksueel geweld.
     
Wat verwachten we van jou?
  • je behaalde een master in de klinische psychologie;
  • je hebt ervaring binnen het forensische werkveld;
  • je hebt een passie voor het geven van opleidingen en beschikt over de nodige didactische vaardigheden;
  • je hebt een goede kennis van het forensisch netwerk;
  • je kan zelfstandig functioneren binnen teamverband;
  • je kan je vinden in een cognitief gedragstherapeutische visie;
  • je bent gericht op het concretiseren van doelen en het realiseren van resultaten;
  • je levert inspanningen om de prestaties en resultaten continu te verbeteren;
  • je bent een echte teamplayer;
  • je bent loyaal en integer.
     
Wat biedt het UZA als werkgever?
  • deeltijds (60%) bediendecontract voor onbepaalde duur;
  • ruime bijscholingsmogelijkheden;
  • hospitalisatieverzekering en verzekering gewaarborgd inkomen;
  • recuperatie 40-uren week;
  • 8 bijkomende vakantiedagen buiten de wettelijke vakantie;
  • maaltijdcheques t.w.v. 4,00 EUR/dag (8u);
  • verschillende kinderopvangmogelijkheden.
     
Interesse?
Ben je geïnteresseerd, solliciteer dan ten laatste 19/01/2020 online via 
www.uzatrektaan.be
Verdere inlichtingen over de functie kan je bekomen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., algemeen coördinator UFC, tel nr 03 821 38 23.
Voor meer informatie over de sollicitatieprocedure kan je terecht bij Claire van Heeswijk, HR-medewerker op het nummer 03 821 32 30
 

Oproep


SAMENSPRAAK - MODERATOR 


 

Samenspraak organiseert gespreksgroepen voor slachtoffers, daders, hun omgeving en burgers betrokken bij seksueel grensoverschrijdend gedrag. Deze groep is voor mensen die elkaar niet kennen en ook niet bij dezelfde feiten betrokken zijn. Samenspraak wil mensen de kans geven vanuit die verschillende posities samen te spreken over de diverse aspecten en gevolgen van de feiten.
 
Interesse om te participeren? Meer informatie: hier!

Een samenwerking van:
Moderator vzw | CAW/Cosa | CGGZ | UFC | IDEWE | Justitiehuis | Voices | Thomas More | vzw PUNT

 

DEELNEMERS ONDERZOEK
PROJECT SEKSUEEL GEWELD


 

Maakte jij al eens seksueel geweld mee? Universiteit Gent voert een onderzoek uit naar de psychologische en sociale veranderingen na het ervaren van seksueel geweld. Hiervoor zijn ze op zoek naar volwassen mannen en vrouwen die seksueel geweld meemaakten na de leeftijd van 16 jaar. Kennis over de psychosociale veranderingen na seksueel geweld is cruciaal om een optimale ondersteuning en hulpverlening voor deze groep optimaal vorm te kunnen geven! Meer informatie vind je hier.
 

Het UFC in de media

Prof. Kris Goethals in Knack:

'Combineer straf en behandeling'
 

De directeur van het UFC, Prof. dr. Kris Goethals, kwam op 18 december in Knack omtrent de moord op Julie Van Espen. 'Combineer straf en behandeling', aldus Prof. Goethals. Lees het hier!

 
Psychiatrisch onderzoek naar Dutroux
 
Directeur van het UFC, Prof. dr. Kris Goethals, was te zien op de Nederlandse televisie in 'Een Vandaag', NPO1, over het psychiatrisch onderzoek naar Marc Dutroux. Herbekijk het hier.
Het UFC in Pano:

kindermisbruik online

De Pano-aflevering van woensdag 16 oktober ging over het online misbruik van onschuldige foto's van kinderen. UFC-criminologe, Minne De Boeck, stond de reporters te woord. Bekijk de aflevering op VRT NU, via deze link!


Campagne SENSOA

Preventie seksueel grensoverschrijdend gedrag

 
Met een brede publiekscampagne willen drie maatschappelijke organisaties, waaronder Sensoa, iedereen — potentiële daders én slachtoffers — doen nadenken over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat doen ze met één slagzin. «Is ’t oké?». Criminologe Minne De Boeck licht het nut van de campagne toe in dit artikel van HLN.
Opinie!
 
Minne De Boeck (UFC) en Tim Stroobants (VECK) schreven een opiniestukvoor vrtnews over de afschaffing van de verjaringstermijn voor kindermisbruik.

Daarnaast schreef Minne de Boeck een opiniestuk over de aanpak van van online kindermisbruik naar aanleiding van de campagne van Child Focus. MNM liet haar ook even aan het woord. Meer info?

 
Kijktip
SERIE op Netflix 
WHEN THEY SEE US


 

Op een avond loopt een jonge vrouw in Central Park, New York.  Ze wordt in de struiken gesleurd, geslagen, brutaal verkracht en voor dood achtergelaten.  Het slachtoffer ontwaakt pas 12 dagen later uit haar coma en kan zich niets herinneren over de feiten.  Ondertussen had de politie vijf jongeren gearresteerd en hen een bekentenis over de feiten laten afleggen.  In de rechtbank schreeuwden de beklaagden hun onschuld uit, ze beweerden gedwongen te zijn door de politie om te liegen, maar… hun bekentenis stond op tape.  De jury was overtuigd van hun schuld en de jongeren vlogen voor lange tijd achter de tralies.  Case closed.  Of toch niet?  Twaalf jaar later bekent een andere moordenaar en verkrachter diezelfde feiten.  Dit keer kloppen de objectieve, forensische vaststelling wel met het verhaal van de dader.  De vijf jongeren, ondertussen volwassen mannen, worden in ere hersteld.  Een mooi scenario voor Hollywood?  Zeer zeker!  Ware het niet dat het ook echt gebeurd is.  De zaak werd bekend onder de naam ‘The Central Park Five’ en is nu verfilmd in een mini-serie (4 afleveringen).  Beschikbaar op Netflix: ‘When they see us’.  Heb je Netflix thuis?  Dan heb je geen excuus: kijken!  Heb je geen Netflix: zoek in je vriendengroep iemand met Netflix en kijk!  Heb je geen vrienden?  Ga op café en maak nieuwe vrienden mét Netflix.  Hier kan je de officiële trailer zien!
Is dit een alleenstaand geval?  Helaas niet.  Er zijn nog bekende zaken waarin valse bekentenissen een cruciale rol speelden, denk maar aan ‘The Guildford Four’ (verfilmd in ‘In the name of the father’) of ‘The Birmingham Six’.  Hoe komen onschuldige mensen ertoe om iets te bekennen waar ze eigenlijk niets mee te maken hebben?  En kan de wetenschap ons helpen om zo’n valse bekentenissen op te sporen?  In dit toegankelijke artikel krijg je alvast enkele antwoorden!
 

Agenda

 
Graag uw aandacht voor deze interessante opleidingen & vormingsmomenten! 
 
Nationaal

30.01.2020: Intersentia: Forensisch bewijs - Hof Van Liere, Antwerpen
Lees meer 

03.02.2020: Masterclass 'Versterken Veiligheid Slachtoffers en Verantwoordelijkheid Plegers' (James Henderson) – FCJ Veilig Thuis Antwerpen 
Lees meer

4-7.02.2020: UFC, NL-ATSA & UAntwerpen - ATC 2.0 'At the crossroads: Future directions in sex offender treatment and assessment' - Stadscampus, Universiteit Antwerpen 
Lees meer

06.02.2020: GDPR en de netwerken geestelijke gezondheidszorg - FOD Volksgezondheid
Inschrijven kan hier

06.02.2020: Studiedag 40 jaar Panopticon - Universiteit Antwerpen
Lees meer

25-27.03.2020: FIDES: driedaagse training 'Attachment-based therapeutic interviewing' (Clark Baim) - P.C. Sint-Amandus Beernem
Lees meer


Internationaal

6.03.2020: Congres ‘Zicht op Zedendeliquenten’, Perron 3, Rosmalen
Lees meer

1-4.09.2020: International Association for the Treatment of Sexual Offenders (IATSO) Conference, 'Current Developments in Etiology, Assessment, and Prevention of Sexual Offending' - Goethe University, Frankfurt
Lees meer

16-18.09.2020: National Organisation for the Treatment of Abusers (NOTA) International Conference 2020 - Queens Hotel, Leeds
Lees meer


Wil je zelf graag een vormingsmoment aankondigen via deze nieuwsbrief, geef UFC-criminologe Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan een seintje.

Vaktijdschriften


Het UFC houdt u graag op de hoogte van de recente vakliteratuur.
Hieronder vindt u een oplijsting van 7 internationale forensische tijdschriften en een selectie uit het meest recente aanbod van elk tijdschrift.

Door op de coverafbeelding van het tijdschrift te klikken, komt u op de website van de uitgever terecht, waar u de titels, auteurs en een korte inhoud van elk reeds verschenen artikel kan raadplegen.

Wenst u volledige artikels door te nemen? De lezers van deze nieuwsbrief kunnen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. een digitale kopie van de gewenste artikels van onderstaande tijdschriften opvragen.


Sexual Abuse
The Official Journal of the Association for the Treatment of Sexual Abusers

Sexual Abuse provides a forum for the latest original research and scholarly reviews on both clinical and theoretical aspects of sexual abuse. It is the only publication to focus exclusively on this field, thoroughly investigating its etiology, consequences, prevention, treatment and management strategies. The in-depth studies provide essential data for those working in both clinical and academic environments.

Volume 31, Issue 8
  • Case Studies of Men’s Perceptions of Their Online Sexual Interactions With Young People: An Interpretative Phenomenological Analysis


Journal of Sexual Aggression
An international, interdisciplinary forum for research, theory and practice

The Journal of Sexual Aggression provides an international and interdisciplinary forum for the dissemination of original research findings, reviews, theory, and practice developments regarding sexual aggression in all its forms.
 

Volume 25, Issue 2
  • Young adult sexual offenders with emerging personality disorders: developmental and offence-related characteristics and treatment engagement

Criminal Justice and Behavior

CJB, peer-reviewed and published monthly, promotes scholarly evaluations of assessment, classification, prevention, intervention, and treatment programs to help the correctional professional develop successful programs based on sound and informative theoretical and research foundations.

Volume 46, Issue 5

  • The Risk-Need-Responsivity Model: How Do Probation Officers Implement the Principles of Effective Intervention

Volume 46, Issue 7
  • Reconsidering the Link between Depression and Crime: A Longitudinal Assessment

International Journal of Offender Therapy and Comparative Criminology

IJO, peer-reviewed and published monthly, for more than five decades has provided therapists, counselors, researchers, forensic psychologists and psychiatrists, criminologists and policy makers with challenging research on topics including; violent crime, sexual offending, domestic violence, juvenile delinquency, criminal profiling, and risk assessment. There is an emphasis on the treatment of the offender--both as to theory and for clinical practice.

Volume 63, Issue 14
  • The Role of Motivation in Predicting Addiction Treatment Entry Among Offenders With Substance Use Disorders Under Probation Supervision
Volume 63, Issue 15-16
  • Mindfulness-Based Stress Reduction in Prison: Experiences of Inmates, Instructors, and Prison Staff
  • Into the Wild, Out of the Woods: A Systematic Case Study on Facilitating Emotional Change
  • How Does Offender Rehabilitation Actually Work? Exploring Mechanisms of Change in High-Risk Treated Parolees
  • What Do Sexual Offenders Want to Feel?
Volume 64, Issue 1
  • Victimization Experiences and Executive Dysfunction as Discriminating Risk Indicators for Youth Offender Typologies

Criminal Behaviour and Mental Health

Criminal Behaviour and Mental Health is a peer-reviewed scientific journal covering the relationship between criminal behavior and psychiatry.

Volume 29, Issue 4
  • Learning from research: Adapting interventions for sexual offending to improve outcomes

Journal of Forensic Psychiatry and Psychology

The Journal of Forensic Psychiatry and Psychology is a multidisciplinary journal devoted to publishing papers relating to aspects of psychiatry and psychological knowledge (research, theory and practice) as applied to offenders and to legal issues arising within civil, criminal, correctional or legislative contexts.

Volume 30, Issue 6
  • Prison vs. hospital for offenders with psychosis; effects on reoffending

Journal of Interpersonal Violence

JIV published 24 times a year, is devoted to the study and treatment of victims and perpetrators of interpersonal violence, addressing the causes, effects, treatment, and prevention of all types of violence. It provides a forum of discussion for the concerns and activities of professionals and researchers working in domestic violence, child sexual abuse, rape and sexual assault, physical child abuse, and violent crime.

Volume 34, Issue 20
  • Special Issue: Prevention of Child Sexual Abuse
 
 
 
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
+1 +1
Share Share
Volg ons op Twitter Volg ons op Twitter
Onze website Onze website
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Copyright © 2016 , Universitair Forensisch Centrum, All rights reserved.
Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt ingeschreven om de nieuwsbrief van het UFC te ontvangen, of omdat je recent hebt deelgenomen aan een UFC opleidingsmoment.

Our address is:
Universitair Forensisch Centrum
Universitair Ziekenhuis Antwerpen
Wilrijkstraat 10 
2650 Edegem
Belgium

unsubscribe from this list    update subscription preferences 

This email was sent to << Test Email Address >>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Universitair Forensisch Centrum · Universitair Ziekenhuis Antwerpen · Wilrijkstraat 10 · Edegem 2650 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp